fbpx

Διαχείριση Χρόνου: Ο Νέος Χρυσός…

Διαβάζεται σε 4 λεπτά

Πληρωμή σε χρόνο αντί χρημάτων…

Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει αυτό, ίσως μόνο σε ταινία φαντασίας γίνεται να συμβεί, αλλά πρέπει κάποτε να μας πληρώνουν με χρόνο και όχι με χρήματα.

Πόσες φορές αυτό που μας λείπει είναι ο χρόνος (που θα φέρει και χρήμα) .

Πόσες φορές θα θέλατε να παγώσουν όλα, να μείνουν ακίνητοι όλοι μέχρι να τελειώσετε την δουλειά σας και όταν είστε έτοιμοι να πατηθεί το “play” και να συνεχίσουν όλοι να ζουν χωρίς να έχεις χάσει τίποτα.

Να έχεις προλάβει όλα τα deadlines, να έχεις διαβάσει και εκείνο το tutorial που αναβάλλεις μήνες, και μετά χωρίς έγνοιες, μηνύματα στο κινητό και περισπασμούς, να βγάλεις βόλτα την κορούλα σου στην παιδική χαρά.

Ο χρόνος που γίνεται όλο και λιγότερος.

Πάντα ήμουν δραστήριος και πάντα ο τύπος που διάβαζε με την άνεσή του τα manuals των προϊόντων πριν ανοίξει καν το κουτί με την καινούργια κονσόλα ήχου.

Πάντα είχα μια παράλληλη δραστηριότητα στην οποία αφιέρωνα συνεχόμενο ελεύθερο χρόνο.

Ξαφνικά όμως όλα περιπλέκονται .

 • έχεις δική σου οικογένεια
 • οι δραστηριότητές σου πολλαπλασιάζονται
 • οι δουλειές σου πολλαπλασιάζονται
 • Οι απαιτήσεις από το περιβάλλον σου και τα πρόσωπα του περιβάλλοντός σου πολλαπλασιάζονται

Και το μεγαλύτερο πρόβλημά σου πέρα από την ίδια την έλλειψη χρόνου είναι ότι δεν έχεις συνεχόμενο χρόνο.

Ενώ είχες συνηθίσει στο “τις επόμενες 3 ώρες θα διαβάσω javascript” ή “την επόμενη μία ώρα θα απαντήσω σε όλα τα emails”, ανακαλύπτεις ότι οι συνεχόμενες ώρες είναι μία ουτοπία.

Ούτε στις διακοπές πλέον δεν μπορείς να βρείς 3 συνεχόμενες ώρες.

Και ξαφνικά το πρόβλημα της ζωής σου έχει όνομα.

Time Management

Υπάρχει λύση!

Αν όλη αυτή η εισαγωγή ήταν διαφήμιση telemarketing, σε αυτό σημείο θα ακουγόταν αυτή η φωνή που λέει ότι “ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ!”

Η λύση είναι ακριβώς σαν τις δίαιτες.

Αφορά μόνο εσένα,

ξεκινά από εσένα,

αν δεν δειξεις πειθαρχία αποτυγχάνεις και

μόλις δεις τα πρώτα αποτελέσματα ο ενθουσιασμός σου σε κάνει να συνεχίσεις χωρίς να σε νοιάζουν οι στερήσεις όσο σε ένοιαζαν πριν

όταν σταματήσεις να δείχνεις πειθαρχία κυλάς πάλι στην προηγούμενη (και ίσως σε ακόμη χειρότερη) κατάσταση

Η “δίαιτα”:

 • Σταμάτα να βλέπεις σειρές. Δυστυχώς ο εθισμός ειναι τεραστιος και η σπατάλη σε χρόνο τεράστια χωρίς το ανάλογο όφελος. Ακόμη νιώθεις εξαπατημένος με το τέλος του lost ή του game of thrones ή με το walking dead που κατέληξε σε σαπουνόπερα…
 • Σταμάτα να διαβάζεις σαν εθισμένος ειδήσεις στο διαδίκτυο. Βρες ένα έγκυρο ειδησεογραφικό site που να μην γραφει πολλά post την ημέρα και ενημερώσου από εκεί. Αυτές είναι άλλωστε όλες οι ειδήσεις της ημέρας. Δεν ειναι πανω απο 3-4 την ημέρα. Ο χειρότερός μου εθισμός μέχρι τώρα στο web ήταν το ανοιγμα ειδήσεων σε νεα καρτελα ειδήσεων.
 • Σπάσε τις εργασίες σε κομματάκια. Υπάρχουν υποεργασίες που διαρκούν μονο 5 ή 10 λεπτα. Υπάρχει  χρόνος και στιγμή για όλες αυτές. Την ώρα που είσαι σε μέσα συγκοινωνίας, ή σε ενα καφε περιμενοντας το ραντεβού σου, στο ενδιάμεσο από οτιδήποτε άλλο. Οι μεγάλες εργασίες που συνεχώς αναβάλεις μπορούν να γίνουν μικρές αν τις χωρίσεις σε διακριτές υποεργασίες. Το ξέρω ότι το γνώριζες, αλλά ήθελες να το διαβάσεις σε αυτό εδώ το άρθρο για να το κάνεις.
 • Γράψε λίστα με εργασίες. Όταν έχεις ένα σωρό από δουλειές μικρές και μεγάλες , αυτό που σε “πελαγώνει” και σε κάνει να νιώθεις άγχος είναι επειδή δεν έχεις συναισθηση του αληθινού όγκου δουλειάς που σε περιμένει. Γράψε σε μία λίστα όλες τις εργασίες με μορφή bullets, και ένα μεγάλο μέρος του αγχους θα φύγει. Ξαφνικα το πρόβλημά σου θα έχει μέγεθος, θα έχει διαστάσεις. Κάνε ένα βήμα πίσω, κοίτα την λίστα από μακριά και θα γίνει μικρότερη και ευκολότερη. 
 • Σβήνε κάθε task που ολοκλήρωσες και το αγχος θα λιγοστεύει. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να βάζει στην λίστα πολύ εύκολες μικροδουλειές, που σχεδόν έχω τελειώσει από την προηγούμενη ημέρα, επειδή θα μου αρέσει που θα δω το check και το σβήσιμο της ολοκλήρωσης δίπλα του, και αυτο μου δίνει κουράγιο. 
 • Μην υπερτιμάς αλλά κυρίως μην υποτιμάς τις εργασίες που έχεις να κάνεις. Συχνά σαν την λερναία ύδρα,  μία εύκολη φαινομενικα εργασία ανοίγει άλλες δύο ή και περισσότερες.
 • Ξεκίνα από τα δυσκολότερα tasks τα οποία όμως διαφαίνεται ότι έχουν τέλος. Μην αρχίσεις από κάτι που υποψιάζεσαι ότι είναι από τα προβλήματα που θα ψάχνεις μήνες. Εκτός του ότι θα σε αφήσει πίσω στις άλλες εργασίες, θα σε ισοπεδώσει ψυχολογικά και θα καταλήξεις να βλεπεις βιντεάκια στο youtube…
 • Αν υπάρχει κάποια δουλειά που σε ευχαριστεί περισσότερο από τις άλλες, κάποια που την βλέπεις ακόμη ως χόμπι, τότε χρησιμοποίησέ την ως διάλλειμα τις ημέρες που δεν έχεις χρόνο για πραγματικό διάλλειμα. Εγώ για παράδειγμα σε τέτοιες στιγμές μου αρέσει να αφήνω την συγγραφή μικρών άρθρων διότι συνεχίζει ακόμη να μου αρέσει.
 • Περισπασμοί. Δεν ειμαι ο κατάλληλος για να αναφερθώ σε περισπασμούς γιατί για κάποιο λόγο μπορώ να συγκεντρωθώ σε περιβάλλοντα με πολλούς περισπασμούς με φασαρία με ανθρώπους. Αντίθετα, σε κλίμα απόλυτης ησυχίας και… κατάνυξης με έχω συλλάβει αντί να δουλευω να ονειροπωλώ. Ρυθμίστε το ανάλογα με τις αναγκες σας. Θέλει μόνο πειθαρχία και δυναμη, διότι το να κλείσεις το κινητο σου όταν σε ενοχλούν οι ειδοποιήσεις θέλει μόνο πειθαρχία και ισχυρη θέληση. 
 • Έχεις συνάντηση; Σε γραφείο, σε σπίτι, σε καφετέρια; Πολλές φορές από συνήθεια κάνουμε τις συναντήσεις μας με συγκεκριμένα άτομα με τον ίδιο τρόπο που την κάναμε την πρωτη φορα. Μήπως μπορεί όμως να γίνει τηλεφωνικά, ή μεσω skype , ή messaging και share desκtop εφαρμογης; Οι δύο καραντίνες μας δίδαξαν πολλά πάνω σε αυτό το θέμα. 
 • Βρες χρόνο κάθε εβδομάδα να ταξινομήσεις τους φακέλους σου, την επιφάνεια εργασίας, τα email, τις σημειώσεις σου. Ένα μεγάλο ποσοστό του αγχους σου οφείλεται σε αυτην την μόνιμη αίσθηση ότι τα έχεις όλα ανοργάνωτα και αταξινόμητα. Όπως όταν γυρίζεις σπίτι και ξέρεις ότι θα το βρεις ακατάστατο.
 • Πρεπει να κανεις βελτιστοποιηση στην ροη της εκτέλεσης των εργασιών.
 • Multitasking: Συχνά είναι εφικτό το multi tasking, όποτε οργανωσε ανάλογα τις δουλειές. Πχ αν μια δουλεια έχει ενδιαμεσα 15 λεπτα upload ενος αρχείου, στην αναμονή κάνε μια 15λεπτης διάρκειας δουλειά. 
 • Bottleneck: Προσοχή στο bottleneck. Κάποιες δουλειές δεν γίνονται πιο γρήγορα με δύο ή τρία άτομα από ότι από ένα , αν υπαρχει bottleneck. Πχ Αν ένα βάζο έχει μέσα δέκα μήλα και πρέπει να τα βγάλεις, η δουλειά δεν θα γίνει πιο γρηγορα με την βοηθεια 2-3 φίλων αν το στόμιο του βάζου χωράει μόνο ένα χέρι την φορα.  Κάνετε την αναγωγή στην δουλειά σας και θα βρείτε πολλές εργασίες στις οποίες η ομαδική δουλεια δεν βελτιώνει την απόδοση. Αυτές τις δουλειες αναθέστε τις σε έναν.
 • Κάνε πρώτα δουλειές που είναι προαπαιτούμενα άλλων εργασιών. Πχ αν πρέπει να γράψεις 10 posts μην αφήσεις το αισθητικό μέρος για το τέλος (επιλογή fonts, επιλογη layout, κλπ) , γιατι μετα θα πρέπει να το κάνεις 10 φορές σε κάθε ποστ ξεχωριστά…
 • Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα εργαλεια. Μην ανοίγεις photoshop  για ένα απλο resize. Δεν χρειάζεται να εγκαταστησεις το logic audio pro για να κανεις convert wav σε mp3. Δεν είναι καθόλου παραγωγικό. Υπάρχουν πλεόν web app λύσεις ώστε να μην χρειάζεται να ανοίγεται συνέχεια τέτοια προγράμματα για μικρές ή και μεγάλες εργασίες. Δείτε εδώ μία λίστα με τρομερά και δοκιμασμένα web εργαλεία για την καθημερινότητα σας.
 • Βρες τα shortcuts που έχει ο υπολογιστής σου. Πχ αν εχεις mac γνωρίζεις ότι πατώντας τρία πλήκτρα ταυτόχρονα κανεις screenshot, ή video  screen recording κλπ 

Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Piacquadio στο Pexels

Της ίδιας κατηγορίας

Το δώρο της καραντίνας

Τo Δώρο της Καραντίνας Το επερχόμενο νέο lockdown είναι αναμφίβολα καταστρεπτικό ατομικά για το κοινωνικό σύνολο και...

Web Εργαλεία Που θα Αυξήσουν την Παραγωγικότητα σας

Γιατί να ανοίξετε ολόκληρο photoshop για ένα resize και καδράδρισμα φωτογραφίας;

Doers vs Thinkers. Πράττεις ή ονειροπολείς;

“Θα μπορούσε να υπάρχει ένα app” ή “φτιάχνω ένα app; Πραγματοποιείς ιδέες ή απλώς τις σκέφτεσαι;

[/db_pb_post_slider]

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zoom-Out.gr

Διαφημιστική Εταιρεία Βόλος

Σκενδεράνη 4 (& Δημητριάδος)

Τηλ: 2421404989  - 6947025578

Αλεξ/πολη: 2551200211

(c) 2024 Zoom-Out.gr
ebook cover website creator

Δωρεάν Ebook

"Πριν αποκτήσεις το δικό σου website": Eλαχιστοποίησε λάθη και άσκοπα έξοδα. 

 

Έχετε εγγραφεί. Ελέγξτε το email σας (εισερχόμενα & ανεπιθύμητα)

responsive desgign logo icon

Δωρεάν Δείγμα

Ακολούθησε τις απλές οδηγίες που θα λάβεις και θα φτιάξουμε δωρεάν δείγμα της δικής σου ιστοσελίδας!

Θα σου ζητηθεί λογότυπο & φωτογραφίες (αν έχεις), καθώς και μερικές πρώτες πληροφορίες για την επιχείρησή σου.

 

Έχετε εγγραφεί. Ελέγξτε το email σας (εισερχόμενα & ανεπιθύμητα)

ebook cover website creator

Δωρεάν Ebook

Όσα πρέπει να γνωρίζεις, για να ελαχιστοποιήσεις λάθη και άσκοπα έξοδα. Ούτε σε εμάς αρέσουν τα spams...

Ευχαριστούμε! Έχετε εγγραφεί.